Klímatisztítás

A klímatisztítás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni

Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen cég, akik klímaszereléssel foglalkozunk. És abban is biztosak vagyunk, hogy a klíma felszerelésekor valamennyien felhívják a figyelmet a klímatisztítás kiemelt jelentőségére. Így tehát nagyon valószínű, hogy a klímatisztítás mindenki számára egy ismert teendő, akinek van klímaberendezése. Mi is minden alkalommal felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy a klímatisztítás egy olyan feladat, amit bizonyos időközönként kiemelten fontos megoldani. Talán tovább is mennénk, mi azt mondjuk, hogy ez kötelező! Legalábbis akkor, ha egészséges környezetben szeretne valaki élni.
Sajnos azt tapasztaljuk, hogy minden figyelmeztetés ellenére sokan még mindig nem veszik komolyan ezt. Annak ellenére, hogy valóban nagyon sok veszélyt rejt magában, ha halogatjuk vagy nem egyáltalán nem végezzük el a klímatisztítás feladatát.
Gondoljunk bele abba például, hogy a klíma beltéri egységében a párás, nedves környezetben egészen rövid időn belül számtalan olyan kis hívatlan vendég fog megtelepedni, amik aztán nemcsak kellemetlenséget, de sok esetben akár komoly légúti megbetegedést is okozhatnak.

Milyen időközönként javasolt a klímatisztítás elvégzése?

Mi azt szoktuk javasolni az ügyfeleinknek, hogy évente legalább egyszer rendeljék meg tőlünk a klímatisztítás szolgáltatást, de ha fűtésre is használják, úgy évente minimum kétszer, mert a készülék is két szezont teljesít.
De ez egy általános javaslat. Ettől el lehet térni – és nem az egy évnél hosszabb távra gondolunk –, ha még nem telt le az éve, de valamilyen kellemetlen szagot éreznek már közvetlenül a berendezés bekapcsolása után. Ez a tünet ugyanis jelzésértékű. Azt jelzi, hogy vélhetően már elszaporodtak a nem kívánt kórokozók a klímaberendezésben.
Ilyen esetben, a klímatisztítás során mi nem csupán a beltéri egységet takarítjuk és fertőtlenítjük, hanem a kültéri egységről is eltávolítjuk az idők során rárakódott port, a pókhálót, esetleg a faleveleket vagy egyéb szennyeződéseket. Mindent átnézünk, és eltávolítunk, ami jelentősen befolyásolhatja a klíma teljesítményét, hatékonyságát. De térjünk kicsit vissza azokhoz az úgynevezett hívatlan vendégekhez!

Mik lehetnek azok a már említett hívatlan vendégek?

A helyzet az, hogy az első fejezetben említett páradús környezet kiváló táptalaja a különböző vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak. Ha az általunk javasolt, szakszerű klímatisztítás elmarad, úgy számolni kell azzal, hogy ezek az élősködők nagyon gyorsan képesek elszaporodni. Ezzel pedig megfertőzik a klimatizált helyiség levegőjét.
De mik ezek konkrétan? Néhány példát mondunk ezek közül. A nem gondozott berendezésekben a leggyakoribb, a Legionella-baktérium. Ez felelős az úgynevezett légiós betegséget kialakulásáért. Ennek az enyhébb változata a Pontiac-láz. Okozhat azonban súlyosabb problémát is, mint például a kétoldali tüdőgyulladás. Ez a betegség pedig még egy életerős felnőttet is képes ledönteni a lábáról. Ha ez így van, akkor egy idősebb, legyengült szervezet, illetve egy kisgyermek számára nagy kihívást jelent, hogy ezt legyőzze. De a penészgombák is okozhatnak gondot, amik szintén képesek megtelepedni egy elhanyagolt berendezésben. Ezek spóráinak belélegzése szintén légúti, elsősorban asztmatikus tüneteket okoz.
Mindent összevetve tehát látható, hogy nem érdemes kockáztatni, és a klímatisztítás megrendelésén spórolni. És a mi ügyfeleink még azzal is tudnak spórolni, ha minket tovább ajánlanak, mert minden új ügyfél után akinél megvalósul a klímatelepítés kapnak egy ingyenes karbantartást.