Tudástár

 

Klíma szótár

Ebben a bejegyzésünkben a klímákkal kapcsolatos szakkifejezéseket magyarázzuk el közérthetően.

Split klíma

A legtöbb légkondicionáló berendezés ilyen ez azt jelenti, hogy két részre van osztva a klíma egy beltéri és egy kültéri egységre.

Oldalfali split klíma

A legelterjedtebb klíma féle, falra szerelhető beltéri egységgel amihez tartozik még egy kültéri egység is. Klímaszerelés alkalmával ezeket rakjuk fel a megbeszélt helyekre és kötjük őket össze.

Kazettás split klíma

Álmennyezetbe süllyeszthető beltéri egységgel rendelkezik amely középről szívja be a levegőt és 4 irányba fújja ki. Leginkább ipari felhasználásban találkozhatunk velük de manapság egyre gyakrabban előfordulnak lakásokban is magas komfortérzet és csendes működés jellemzi.Egyes modelleknél lehetőség van friss levegő hozzáadásra.

Légcsatornázható Split klíma

Álmennyezetbe vagy padlásra telepíthető beltéri egységgel rendelkezik amelytől légtechnikai csatornával vagy csövekkel juttatjuk el a hűtött / fűtött levegőt a befúvási pontokig. A befúvási pontoknál úgynevezett anemosztáton keresztül jut a levegő a szobába melyből nagyon sokféle létezik esztétikus megoldás ha azt szeretnénk minnél kevésbé legyen látható a klíma. Emellet egy jól megtervezett és kivitelezett rendszer zaj és huzathatás nélkül biztosít kellemes hőmérsékletet otthonában. Friss levegő hozzáadásra itt is van lehetőség.

Mennyezeti klíma

Mennyezetre szerelhető klíma alulról szívja be a levegőt és egy oldalra fújja ki.

Parapetes klíma

Földre helyezhető készülék mely alulról szívja a levegőt és felfelé fújja ki leginkább tetőtérben használjuk, ahol nincs merőleges fal oldalfali készülék számára.

Multi Split klíma

Olyan speciális kültéri egységgel rendelkező rendszer, amire 2-5 beltéri egységet is rá lehet kötni. Ideális választás, ha több beltéri egység is szükséges, de nem akarja a házát körbe rakni kültérikkel vagy erkélyre kerül a kültéri és korlátozott a hely.

Ablak klíma

Leginkább az Usában elterjedt klíma fajta, itthon nagyon ritka, egyetlen egységből áll alacsony komfort szinttel. Mi nem foglalkozunk ilyen berendezésekkel.

Mobil klíma

Egy egységből álló készülék; egy csövet ki kell vezetni belőle a szabadba, bedugni a konektorba és már használható is, nem kell hozzá szakember. Zajos, rossz komfort érzet és nem tudjuk beszámítani, mikor megelegeli és egy normális klímát telepíttet velük. 🙂

On-Off Klíma

Amikor az első klímák megjelentek Magyarországon még csak ilyen berendezések léteztek. Amikor bekapcsolt a klíma elkezdett maximumon hűteni és amikor elérte a beállított hőmérsékletet kikapcsolt. A folyamatos ki-be kapcsolásnál nagy volt az áramfelvétele a gépeknek és működése közben is sok áramot vett fel. Emiatt terjedt el a köztudatban, hogy a klímák lepörgetik a villanyórát a falról. 2013 óta tilos ilyen berendezést forgalmazni az EU-ban.

Inverteres Klíma

Ha a lehető legegyszerűbben szeretném leírni, annyit mondanék, hogy az okosság a szabályozásban van. Ezek a készülékek képesek szabályozni teljesítményüket 10-100% között amennyire éppen szükség van. Indításnál fokozatosan emelik áramfelvételüket nem „húzzák meg a hálózatot”. Az köztudott, hogy fűtésnél a folyamatos hőmérsékleten tartás gazdaságosabb, mint erőből felfűteni a kihűlt lakást. Ugyan ez a helyzet a hűtésnél, a mai modern szabályozásnak köszönhetően kevesebb energiába kerül folyamatosan tartani egy adott hőfokot.

Katalógusokban előforduló kifejezések

Hűtő / Fűtő teljesítmény: Az a hőenergia mennyiség, amit a készülék hűtésben elvonni fűtésben leadni tud a szobában. Mértékegysége a Watt és általában az ezer szeres értékben találkozunk vele kW-ként. Ezt a mértékegységet gyakran össze szokták keverni a kWh-val, ami elektromos berendezések fogyasztásának az értéke.

Névleges teljesítmény: Az a hőenergia mennyiség, amire a készülék tervezve van. Ez olyankor fontos, ha például egy leírásban azt látja, hogy a készülék -15°C-ig tud fűteni és -10°C-ig tudja a névleges fűtő teljesítményt akkor addig tudja a berendezés teljesítményének a 100%-át leadni -10°C alatt ez az érték csökken.

SEER / SCOP érték: Ez egy mértékegység nélküli arányszám azt mutatja meg, hogy 1 kWh áramból hány kW előbbinél hűtési utóbbinál fűtési energiát állít elő a készülék. Ez az érték minél magasabb, annál gazdaságosabban teszi a dolgát.

GWP érték: Azt mutatja meg, hogy a klímában használt hűtőközeg típusból, ha 1 kg a légkörbe jutna az hány kg széndioxidnak felelne meg. R410a hűtőközenél ez az érték 2.087,5 kg, míg a legújabb R32-esnek 675 kg, ami 68%-os csökkenés az elődjéhez képest. Az általunk elültetett fa mennyiség kb 1000 kg széndioxidot tud lekötni.

 

Klímaszerelés A-tól Z-ig, vásárlóként mire érdemes odafigyelni?

Klíma kiválasztása

Ez a döntése több mint 10 évre szól, ugyanis egy jó készülék, ami szakszerűen lett telepítve és az évek alatt karbantartva, várhatóan ennyi ideig gond nélkül kell tegye a dolgát. Nagyon fontos ennek tudatában választani a megfelelő készüléket, annak funkcióit és a telepítésének helyét. Általában mindenre igaz, hogy nem érdemes a kínálat legaljáról szemezgetni, mert silány minőségük miatt előbb elromlanak, nem működnek megfelelően, túl zajosak ezért nem tudják a kívánt komfortot biztosítani. Éppen ezért mi kizárólag Japán klímákat forgalmazunk, amikről az évek alatt megbizonyosodtunk, hogy megbízhatóan működnek.

Szerelés minősége

A szerelési költség alapszerelés esetén tartalmazza a munkadíjat és a felhasznált anyagokat. Aki ezt nagyon olcsón vállalja feltételezhetően nem a saját munkadíján spórolja le, hanem a felhasznált anyagok minőségén. Szomorú magyar valóság, hogy a vállalkozók egy része nem akar ezközállományuk fejlesztésére költeni, így dolgozóik ütött-kopott szerszámokkal vagy annak hiányában kell „valahogy megoldják”. Persze ezt nem nagyon lehet előre látni, ezek a dolgok már csak akkor jönnek elő, amikor ott vannak a szerelők a lakásán. A mi munkatársaink a mai kor legmodernebb szerszámaival vannak ellátva, hogy az Ön otthonában precízen, gyorsan és a keletkező por azonnali elszívásával tisztán tudjanak szerelni. A jó szakemberek tisztában vannak munkájuk értékével többet is szoktak elkérni érte.

A klíma berendezés helyének kiválasztása

A leggyakoribb klíma fajta az oldalfali split, így most erről fogok részletesebben beszélni, de akit érdekel más klimatizálási megoldás olvassa el az <arról szóló írásunkat>. (link egy másik cikkre) Nézzük először is a beltéri egységet. A komfort szempontjából érdemes kerülni, hogy ággyal, kanapéval, íróasztallal vagy olyan területtel szemben helyezkedjen el ahol sok időt tartózkodunk. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy hűtés üzemmódban a terelőlapátot vertikális síkban (fel-le) vízszintesen állítsa be mivel így a készülék nem közvetlenül ránk fogja fújni a hűvös levegőt, hanem felettünk átfújva később fog leereszkedni. További szempont a beltéri egység által termelt kondezvíz elvezetés. A készüléktől indulva minimális, szemmel alig látható lejtésben kell vinni a klíma csatornát, hogy a vizet el tudjuk vezetni. Van olyan eset ahol ezt sehogy se lehet kivitelezni ilyenkor cseppvízszivattyúval oldjuk meg, de ezt lehetőség szerint kerülni szoktuk mivel a gravitáció kissebb eséllyel romlik el mint egy szivattyú. 🙂
Arra is érdemes gondolni, ha valamilyen úton módon eldugulna a cseppvíz elvezetés és a beltéri egységből csöpögni kezd a víz, ne egy nagy értékű tv vagy festmény legyen alatta. Egy beltéri egység kb 80 cm széles és 30 cm magas ami fölött további minimum 10 cm-t kell elhagyni, mivel a készülék felülről szívja be a levetőt. Amennyiben ajtó vagy esetleg ablak főlé kerül érdemes alatta is 10-15 cm-t elhagyni, hogy a fúrásokkal ne gyengítsük meg az áthidaló gerendát. Ezt a 10-15 cm-t akkor is érdemes elhagyni ha egy szekrény van alatta és csak abban az esetben oda tenni, ha fűteni nem szeretnénk vele. További technikai feltétel, ha szemben állunk a beltéri egységgel és jobb oldalra szerenénk a csövezést elvezetni a faltól legalább 60 cm-t el kell hagyni mivel a rákötés ezen a szakaszon van és azt nem szakszerű a falba rakni.
Most, hogy kibeszéltük a beltérit, jöhet a kültéri egység. Négy féle elhelyezési lehetőség közül a leggyakoribb a fali konzol ez egy L alakú vas, amelyet a falra fúrunk fel szigetelés esetén távtartókkal ellátva. Második leggyakoribb módja egy 10 cm magas műanyag talpra tenni bevett szokás pl erkélyeknél. Ezen kívül van még két féle tetőkonzol cseréptetőre való, valamint lapostető konzol, ami 50 cm magasra kiemeli a kültérit, ezt szoktuk még alkalmazni kifejezetten fűtős gépek fölre rakásánál is. Fontos szempont lehetőleg úgy elhelyezni, hogy a szomszédokat ne zavarja (ehhez nagyban hozzájárul, hogy csendes gépet válasszunk). A kültéri mögött 15 cm-t kell elhagyni az optimális működés érdekében, ha későbbiekben szigetelni szeretné a házát lehetőség van nagyobb konzolra is rakni, hogy szigetelés után is megmaradjon a 15 cm. Szemből nézve a jobb oldalán 30 cm-t a szerelhetőség miatt, fölötte pedig minimum 5 cm-t kell elhagyni.
Nagyon fontos fűtés üzemmódban a kültéri egység kondenzvizet termel !!! Sokan elfelejtik ezt említeni és ez a tény elég sok kellemetlenséget tud okozni, ha nem számítanak rá. Legjobb ha olyan helyre szereljük a kültérit, ahol ez nem okoz problémát még ha ez plusz költséggel is jár telepítés során. Másik lehetőség ha fűtőszállal és termosztáttal felszerelt cseppvíztálcát helyezünk a kültéri alá és fűtőszálazott cseppvízcsővel vezetjük el a megfelelő helyre. Ennek plusz fogyasztásával érdemes számolni.

Klímaszerelés lépésről lépésre

Ahogy megérkeztünk Önökhöz a szerelőautótól már nem megyünk be üres kézzel, ezért amennyiben lehetséges a felméréskor megbeszélt munkaterületet kérjük tegyék szabaddá, gondolva itt képek levétele a falról vagy egyéb csecse-becsék elpakolása. Természetesen, ha nagyobb berendezési tárgyak mozdítása is szükséges pl: kanapé, szekrény ezeket segítünk odébb rakni illetve munkánk végeztével visszaállítani eredeti helyükre. Miután kicsomagoltuk a beltéri egységet ennek rögzítésére szolgáló alaplapot fúrjuk fel a falra. Ezután rögzítjük a dekorcsatornát a kifúrási pontig. Ekkor elővesszük a nagyfúrót, aminek használata 2-30 percig is tarthat függően a fal szerkezetétől. Felrakjuk a fali tartó kozolokat lehetőség szerint takarva a kifúrási pontot, ha erre nincs mód folytatjuk a csatornázást a kültéri egységig. Helyére tesszük a méretre vágott csöveket és kommunikációs vezetéket. Összekötjük a beltéri és kültéri egységet és egy vákuumszivattyúval eltávolítjuk a rendszerből a levegőt és a páratartalmat. Mindaddig vákuum alatt tartjuk, amíg elvégezzük az elekromos bekötést cseppív elvezetést, illetve az időjárási hatások ellen védő alumínium fóliat helyezünk fel a kültéri csövekre. Ellenőrizzük a nyomási értékeket és ha minden rendben, ráengedjük a gyárilag előtöltött hűtőközeget. Ez a mennyiség készülékenként eltérő, hogy pontosan hány méter szerelési távolságig elegendő a gyártó leírásában találhatja meg. Akkor sincs semmi gond, ha meghaladta a szerelés ezt a távolságot, de még nem érte el a maximumot, ebben az esetben csak rá kell tölteni a szükséges mennyiséget. Vásárlóként itt nagyon résen kell lenni, főleg multi rendszereknél mert sok kivitelező nem tölt rá. Miután beüzemeltük a berendezést és ellenőriztük működését egy „gyorstalpalót” adunk annak használatáról. Visszaállítunk mindent az eredeti poziciójába összeszedjük a szerelési hulladékot és a gép karton dobozába tesszük. Nem áltatjuk kamu garanciális feltétellel a doboz megőrzéséről egyszerűen túl sok hulladékot kellene kezelnünk ha erről nem a tulajdonosa gondoskodna.
Aki nem szeretne ezzel bajlódni 10.000 Ft + áfa / szett felárért elszállítjuk.

Klímaszerelés engedélyeztetése

Leginkább társas házban lakókat érint ez a fejezet, mindenképp egyeztessen közös képviselőjével, hogy mik a társasház bevált szokásai klíma szerelés tekintetében. Van ahol lakók beleegyezését is kell kérnie még a szerelés előtt. Amit mindenképp egyeztessen a kültéri egység elhelyezése és a kondenzvíz elvezetés módja. Ez legyen a nulladik lépés még mielött megkeresne egy kivitelezőt és kérne tőle egy felmérési időpontot, hogy már ennek tudatában tudják megbeszélni a teendőket.
Értesítse szomszédait a szerelés időpontjáról és kérje elnézésüket a zaj miatt, legjobb módja kiragaszti az ajtóra, liftre sokszor csak ennyi kell a béke megőrzéséhez. 🙂

Klímaszerelés Budapesten és Pest megyében

Miután elhatározta, hogy felveszi velünk a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben egyeztetünk egy kötelezettségek nélüli ingyenes helyszíni felmérést. Budapest területén, valamint az M0-ás vonzáskörzetében lévő településeken nincs kiszállási díj, Pest megye egyéb településein a felmérés kiszállási díja 5000 Ft + áfa, melyet klíma szerelés szolgáltatás megrendelésénél jóvá írunk. Klíma szerelés Budapesten és Pest megyében ingyenes kiszállással. Az ország egyéb területein csak nagyobb megrendelés esetén vállalunk munkát.

További kérdése merült fel? Keressen minket bizalommal!